Lipizzaner

De Lipizzaner is een warmbloed paardenras. Zijn oorsprong kent het paard in de Habsburgse Keizerlijke stoeterij. De stoeterij heette Lippiza (1580 – 1915), beter bekend als Lipica in het huidige Slovenië.

Uiterlijk

lipizzanerDe lipizzaner paarden zijn meestal schimmels. Naast schimmel komen ook vaak de kleuren donkenrbruin, bruin en zwart voor. Heel af en toe komen ook de vos en valk kleuren voor. Het hoofd is uitdrukkingsvol met grote, sprekende ogen. De neuslijn is subconvex, wat betekent dat het paard een licht bollende ramsneus heeft.

De stokmaat ligt vaak tussen de 148 centimeter en 162 centimeter, de rassenstandaard is tussen de 155 centimeter en de 158 centimeter. De hals van het paard is vrij hoog en dat geeft ook een indruk dat het paard trots is. Het lichaam kent een vloeiende bovenlijn met weinig geprononceerde schoft, middellange rug en een rond kruis. Het behang is fijn en lijkt op zijde. De benen zijn kort, hard en sterk. Ook zijn de voeten klein en uitstekend gevormd. De bewegingen van het paard zijn trots en verheven. De lipizzaner behoort een natuurlijke aanleg voor verzameling te hebben, want de zwaarste oefeningen van het klassieke dressuur wordt uitgeoefend op deze paarden.

Gebruik

Van oudsher is de lipizzaner gefokt als koetspaard en licht rijdpaard. Het paard heeft een gezonde, harde, sterke en grote uithoudingsvermogen en is ook nog is heel wendbaar en intelligent. Dit allemaal maakt het paard geschikt voor het mennen. De Hongaren gebruiken al decennialang lipizzaners in de aangespannen disciplines.

Als rijpaard is de lipizzaner bekend als hét klassieke dressuurpaard. De wereldberoemde Spaanse rijschool uit Wenen gebruiken lipizzaners, dit zegt nogal wat. Vanwege zijn aangeboren vermogen van verzameling is hij uitermate geschikt voor de allerzwaarste oefeningen binnen het klassieke dressuur. Vanwege de gemiddeld lagere stokmaat en relatieve korte benen lijkt de lipizzaner minder geschikt voor de hedendaagse dressuur. Dit geld ook niet voor alle dressuur beoefenaars, de Slovenen rijden regelmatig op lipizzaners in de Sloveense A-dressuur, zowel nationaal en internationaal.