Je wilt graag paardrijden, maar je hebt geen paard

Als je zelf geen paard hebt, maar je wilt toch graag paardrijden, dan zijn er diverse opties. Je kan bijvoorbeeld naar een manege gaan om paard te rijden of je kan een verzorgpaard zoeken. Een verzorgpaard kan bij een particulier zijn, maar er zijn ook maneges die verzorgpaarden hebben. Tevens bestaat de mogelijkheid om, meestal alleen tijdens schoolvakanties, op pony- of paardenkamp te gaan. Uiteraard zijn aan al deze vormen van paardrijden kosten verbonden.

Rijden bij een manege
Bij een manege kan iedereen terecht die graag wil paardrijden. Of je nou jong of oud bent, beginner of gevorderd en of je nou dressuur wilt rijden of liever wilt gaan springen met je paard, bij een manege is dit vaak allemaal mogelijk. Je kan groepslessen volgen, maar ook privélessen. De lessen worden altijd gegeven door gediplomeerde instructeurs. Bij een manege is het vaak zo dat je op verschillende paarden rijdt. Dit vind je misschien juist leuk, maar er zijn ook mensen die dit een nadeel vinden. Bij een manege heb je meestal de mogelijkheid om materiaal te lenen of te huren, bijvoorbeeld een cap en rijlaarzen. Je hoeft deze dan niet meteen zelf aan te schaffen. Mocht je wel meteen je eigen materiaal willen hebben, kijk dan eens of je tweedehands iets kan vinden.

Tip: zoek een verzorgpaard
Een verzorgpaard is een paard dat niet door de eigenaar zelf maar door iemand anders wordt verzorgd. Als je het paard van iemand anders verzorgt, dan wordt je verzorger genoemd. Als je ook op je verzorgpaard mag rijden, dan spreek je van een bijrijdpaard en dan ben je de bijrijder. Groot voordeel van een verzorgpaard is dat je een band kan opbouwen met je paard. Je kan een verzorgpaard zoeken bij particulieren, maar er zijn ook maneges die verzorgpaarden aanbieden.

Pony- of paardenkamp
Verspreid door Nederland worden regelmatig, voornamelijk in de schoolvakanties, pony- of paardenkampen georganiseerd. Tijdens een pony- of paardenkamp blijf je meerdere dagen, soms wel een week, op dezelfde locatie. Het hele kamp staat in het teken van paarden. Naast het paardrijden en het verzorgen van de paarden, worden er allerlei andere activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld pimp je pony, een buitenrit maken of een rit in het donker.