Het zadel

Bij het paardrijden is het zadel een belangrijk onderdeel. Vooral als je van plan bent wat langer te rijden, zorgt het zadel ervoor dat de druk gelijkmatiger over de rug van het paard verdeeld wordt. Daarbij zorgt het voor wat extra steun voor de ruiter.

Soorten zadels
Omdat er veel verschillende paardensporten en ruiters zijn, zijn er ook verschillende zadels. Deze verschillende zadels geven de ruiter net dat beetje extra wat nodig is om de tak van sport goed te kunnen beoefenen. Een dressuurzadel bijvoorbeeld is zo gemaakt, dat als je erop zit, je benen en je bekken al bijna vanzelf in de juiste positie komen te liggen. Dressuur gaat om netheid, waardoor dit natuurlijk een pre is. Een springzadel daarentegen geeft meer vrijheid, waardoor je goed mee kan gaan met het paard wanneer deze een hindernis neemt. Een zadel in de rensport is juist erg klein en deze weegt zeer weinig. Het paard moet tenslotte zo min mogelijk met zich mee dragen. Als je deze zadels vergelijkt met een westernzadel, dan vallen ze allemaal maar klein uit. Westernzadels zijn gemaakt om lange tochten te kunnen maken, zoals de cowboys dat vroeger deden. Deze zaten lange tijd op het paard waardoor het zadel comfortabel moest zijn. Die eigenschap hebben deze zadels vandaag de dag nog steeds. Daarbij zijn ze vaak rijkelijk versiert, waardoor ze ook nog eens mooi zijn om te zien.

Een tip voor de stijgbeugelriemen
Als je op een gezadeld paard wilt klimmen, gebruik je hier vrijwel altijd je stijgbeugels voor. Deze hangen aan lange riemen aan het zadel. Deze zogeheten stijgbeugelriemen zijn vaak van leer en de meeste mensen stijgen altijd aan dezelfde kant van het paard op. Daardoor rekt er altijd een riem verder uit dan de andere. Wissel daarom af en toe je stijgbeugelriemen eens om. Zo voorkom je dat je ongemerkt scheef op je paard zit.

Boomloze zadels
Voor paarden met een brede schoft (schouder) is het moeilijk een passend zadel te vinden. Voor deze paarden en voor paarden die wat meer bewegingsvrijheid fijn vinden, zijn er boomloze zadels. Bij deze zadels mist de smalle boog aan de voorkant die precies over de schouder van het paard valt, waardoor op deze plek het probleem van het precieze paswerk wegvalt.