Anky van Grunsven

Hoe het begon

Anky begon in 1968 te Erp met paardrijden. Toen Anky zes jaar oud was kreeg ze haar eerste pony. Anky’s eerste pony heette Heleentje en was een Shetlander. In het begin deed Anky alleen poetsen en borstelen, maar met de tijd ging Anky ook lessen volgen. De eerste lessen waren van haar vader en naderhand werd Anky lid van de ponyclub in Erp. Op haar zevende begon Anky landelijk mee te doen aan wedstrijden en na het behalen van haar HAVO-diploma besloot Anky professioneel te rijden en les te gaan geven.

Prisco werd het eerste echte eigen paard van Anky. In 1980 reed Anky mee met dressuurwedstrijden met Prisco. In de beginperiode van haar professionele loopbaan was het vallen en opstaan. Na twee EK’s voor Young Riders nam Anky in 1988 deel aan de Olympische Spelen in Seoul. Twee jaar later werd het duo voor het eerst Nederlands kampioen.

De komst van Bonfire

In 1994 werd Anky wereldkampioene op het onderdeel kür op muziek Anky van Grunsventijdens de Wereldruiterspelen. Vervolgens pakte Anky met Bonfire acht keer de nationale dressuurtitel. Vijf keer won Anky met Bonfire de Wereldbeker finale. Het meest bekende werk met Bonfire is het winnen van de gouden plak op de Olympische Spelen in Sydney. Bonfire sloot na de Olympische Spelen in Sydney zijn carrière af.

Salinero

Na het succes van de Olympische Spelen in Sydney volgden er nog twee successen voor Anky. Tijdens de Olympische Spelen in Athene (2004) en de Spelen in Hongkong (2008) pakte Anky op het individuele gedeelte weer goud, maar ditmaal met Salinero. Mede dankzij Salinero schreef Anky geschiedenis: nog nooit eerder won een ruiter drie keer op rij goud in de individuele klasse. Daarmee is Anky de meest succesvolle ruiter aller tijden. Ook won Salinero vier keer de Wereldbeker finale.

Anky Education Center

In 2010 opende Anky het vernieuwde Education Center. Een multifunctioneel centrum is voorzien van alle gemakken en luxe voor zowel ruiter, als voor het paard. Een steeds groter wordend aantal binnen- en buitenlandse amazones weten hun weg naar Erp te vinden. Daarnaast vinden er bedrijfsevenementen plaats en zowel paard- als niet-paardgerelateerde workshops.